Echipa

1-3 | 3-6 | 6-12

Ana-Maria DanciuDirector executiv

Dublu licențiată în științele comunicării și științe juridice, cu experiență în comunicare, administrație publică și management educațional, am decis împreună cu o echipă de profesioniști în educație și familii dornice să contribuie la starea de bine a societății prin educarea copiilor, să dezvoltăm proiectul Montessori Transilvania în Cluj-Napoca.

Am experiență în pedagogia Montessori dobândită și alături de cei doi copii (6, respectiv 11 ani), diplomă AMI Montessori pentru managementul ciclului 12-18 ani (Orientation to Adolescent Studies, Suedia, 2018) și participări la diverse seminarii, conferințe internaționale Montessori.

În contextul actual al învățământului din România este absolut necesar să încercăm să aplicăm și ceea ce Maria Montessori spunea în Mintea Absorbantă: “Education should not limit itself to seeking new methods for a mostly arid transmission of knowledge: its aim must be to give the necessary aid to human development.” (“Educația nu trebuie să se limiteze în a căuta noi metode de a transmite cunoștințe în mod arid: scopul ei trebuie să fie de a da dezvoltării omului sprijinul necesar“).

Renata AndreiașPsiholog școlar

Am finalizat studiile în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației secția Psihologie, respectiv masterul de Consiliere și intervenții psihologice în dezvoltarea umană. Aș putea spune că atracția față de educarea și interacțiunea cu cei mici s-a dezvoltat timpuriu în activitatea mea profesională, datorită finalizării liceului pedagogic, dar și a voluntariatelor din diferite centre.

De ce copii? Deoarece datorită lor am reușit să îmi creez valori care zi de zi îmi conferă direcție și sens, precum autenticitatea, adaptabilitatea, dar și ambiția; am preferat să intru în lumea lor, în lumea inocenței și a sincerității, o lume unde consider că îmi este locul. Lângă ei trăiesc adevărat, frumos și altruist.

Așadar, am ales acest loc deoarece se potrivește cu valorile mele profesionale și anume o învățare colaborativă, de la egal la egal, un mediu care favorizează autonomia copilului, dezvoltarea socio-emoțională, cognitivă și fizică vizând totodată elementul unicității și al particularității în care învață un copil.

Péter Andonia Asistent medical

Numele meu este Andonia Péter, am 25 de ani și sunt absolvent al facultății de Medicină din Cluj-Napoca, iar momentan urmez programul de master Farmacologie clinică și reguli de bună practică medicală. Sunt o persoană orientată către acțiune, optimistă și plină de energie.

Atracția față de pediatrie, mai exact să lucrez cu copii s-a format în mine încă din timpul facultății, în timpul stagiilor. Lucrând cu ei, zâmbetul și veselia lor mă încarcă în fiecare zi cu energie.

Mediu 1-3 ani

Anca BodeaEducator 1-3 ani

Pasiunea mea pentru educația Montessori a luat naștere în timpul maternității. Citind cărțile Mariei Montessori, m-am bucurat să descopăr cât de mult rezonez cu valorile și principiile descrise de ea. Iubesc să observ copilul, să îi respect ritmul și să îi îndeplinesc nevoile punându-i la dispoziție un mediu potrivit.
Filosofia Montessori a devenit pentru mine un mod de viață pe care am început să îl valorific inițial cu fetița noastră. Apoi a înflorit dorința de a fi însoțitor al copiilor în călătoria lor încă de la primii pași, într-un mediu Montessori.

Am urmat un curs de asistent Montessori 0-3 ani. În plus, acest scop a însuflețit în mine capacitatea de a fi o persoană autodidactă, curioasă și deschisă spre a dobândi cât mai multe cunoștințe și experiență.
Tot în perioada maternității am dat voie creativității să se manifeste. Am început să fac activități din fetru inspirată de materialele Montessori, respectând conceptul de “controlul erorii”, prin care copilul își dă seama singur dacă a lucrat sau nu corect.

Cred că defapt, în ultimii ani m-am pregătit involuntar pentru a fi alături de copii. Am fost tot mai deschisă spre autocunoaștere, am investit în dezvoltarea mea personală și am făcut pași importanți spre a dobândi o maturitate emoțională. Așa am înțeles că un copil, pentru a crește și a se dezvolta armonios are nevoie în preajma lui de un adult răbdător, autentic, echilibrat și cu o prezență conștientă

Roxana IstrateEducator 1-3 ani

M-am născut și am crescut în Iași unde am absolvit facultatea de Arte plastice. Viața m-a adus la Cluj unde după 9 ani petrecuți în domeniul bancar, am intrat în această lume minunată a educației Montessori.

Am descoperit educația Montessori când eram în căutarea grădiniței potrivite pentru fetița mea, care acum are 5 ani. Din primul moment în care am aflat care sunt principiile acestei filozofii educaționale, am știut că asta îmi doresc pentru copilul meu: un mediu propice dezvoltării naturale a potențialului său spiritual, emoțional și intelectual. Mai târziu aveam să aflu că de fapt acesta este și drumul meu. Astfel am urmat cursul AMI de asistent Montessori iar ultimii doi ani în care am lucrat ca și asistent Montessori mi-au adus multă bucurie.

M-am îndrăgostit de educația Montessori pentru că priveste fiecare copil ca individ, totul vine natural, firesc și este bazată pe respect, încredere și iubire.

Iubirea „trebuie s-o studiem și s-o utilizăm mai mult decât oricare altă forță care ne înconjoară, deoarece aceasta nu este dată mediului, precum celelalte forțe, ci ne este dată nouă. Studiul iubirii și utilizarea ei ne vor duce la izvorul de la care pornește aceasta: Copilul” Maria Montessori, Mintea absorbantă.

Mădălina VacariuEducator 1-3 ani

Licențiată în Psihologie în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, masterandă în cadrul masterului de Consiliere și Intervenții Psihologie în Dezvoltarea Umană și cu pregătire psihopedagogică în cadrul Programului de formare psihopedagogică Nivel I și II, îmi doresc și caut activ să aduc o contribuție lumii în care trăim.

O modalitate care îmi permite să mă apropii de acest țel într-un mod cât mai autentic, ghidată fiind de profilul meu uman (aprecierea frumosului și a excelenței, corectitudinea, empatia, speranța și prudența), de interesele mele profesionale (a-i ajuta pe ceilalți, a avea grijă de ei și a-i inspira) și de propriile valori (compasiune, iubire față de oameni, libertate, cooperare, dezvoltare) este educația.

Cred cu tărie în puterea pe care o are educația în vederea formării noastre ca adulți competenți, responsabili și echilibrați. Din acest motiv, consider că este deosebit de important ca educația să înceapă de la vârste fragede și să se realizeze într-o manieră centrată pe copil, care să aibă la bază o practică susținută științific și care, în cele din urmă, să valorifice potențialul unic al fiecărui individ, așa cum pedagogia Montessori încearcă să facă.

Interacționând de-a lungul timpului cu copiii de diferite vârste am ajuns să înțeleg că îmi place și că îmi doresc să lucrez cu ei. Copiii sunt aici, așa că mie și comunității din care fac parte nu ne rămâne decât să le oferim un mediu propice pentru învățare și dezvoltare.

Codruța Vinczi MartaEducator 1-3 ani

Licențiată în Business, în cadrul Universității Babeș Bolyai, am simțit întotdeauna că îmi doresc să ajut în mediul în care sunt și că asta îmi produce bucurie. Acesta a fost și motivul pentru care după facultate am ales să urmez și cursurile unei școli postliceale de asistent medical generalist.

În timp, având propria familie (un soț și două fete minunate de nouă, respectiv șase ani), mi-am dat seama că locul meu este lângă copii, iar alternativa Montessori, în care caracteristicile fiecărui copil sunt valorizate, este categoric modalitatea în care vreau să contribui la educație.

Conceptul fundamental al educației etse să nu devenim un obstacol în calea dezvoltării copilului. Aspectul fundamental și dificil nu este acela de a ști exact ce trebuie să facem, ci acela de a înțelege de care prejudecăți și idei greșite trebuie să scăpăm ca să devenim capabili de a educa un copil. (Maria Montessori, Copilul în familie)

Diana-Maria MâineaEducator 1-3 ani

Sunt absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, secția Psihologie generală. În prezent studiez Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar și Pedagogia simplă, în paralel, în cadrul departamentului de Științe ale Educației, UBB.

Primii ani de după absolvirea facultății m-au condus spre interacțiunea cu oamenii: mai întâi ca și referent colaborator în diverse ateliere de dezvoltare personală și de consiliere vocațională pentru studenți, iar mai apoi, ca și psihopedagog, în cadrul Fundației Române pentru Copii, Comunitate și Familie, loc în care am simțit cum sufletul meu aparține lumii sincere a copiilor. Ulterior, fascinată fiind de potențialul pe care această pedagogie îl are în dezvoltarea sănătoasă fizică și psihică a copilului, am căutat să pătrund în lumea Montessori, în care, am căpătat experiență în ultimul an și jumătate, interacționând cu copiii de 0-3 ani, într-un mediu Montessori pregătit.

Fiecare zi este o mare bucurie și o nouă șansă de a învăța efectiv ceva cu și de la copii, cele mai pure, sincere și empatice ființe și îmi doresc să contribui neîncetat la crearea unui spațiu sigur atât din punct de vedere fizic cât și din punct de vedere emoțional pentru ca aceștia să poată explora și să se poată dezvolta liber și armonios pe toate planurile, exact așa cum merită.

Lavinia SabouEducator colaborator 1-3 ani

Am lucrat ca profesoară de română și engleză în învățământul tradițional timp de un an și jumătate, iar ulterior am devenit educator principal la o grupă de 0-3 ani, într-o grădiniță Montessori (ianuarie 2017 – decembrie 2020).

Formarea mea cuprinde cursuri Montessori la Institutul Montessori București, cursuri online organizate de APA Alternative Pedagogice, cursuri despre lectura timpurie împreună cu copiii, programul Cercul Siguranței.

Printre domeniile de interes aș enumera neuroștiințele în educația copilului, teoria atașamentului, literatura pentru copii. Convingerea care mă motivează profesional e aceea că secretul ființei umane și descoperirea de sine a omului se regăsesc, cu adevărat, în sufletul copilului. 

Ada MureșanCo-educator 1-3 ani

Mă numesc Ada Mureșan și sunt născută în Dej, însă mi-am petrecut copilăria și adolescența în Italia. Acolo am trăit din plin pedagogia Montessori, deși abia în anii facultății am descoperit cu adevărat frumusețea și tainele ei.

Sunt dublă licențiată în Limba și Literatura Italiană și Limba și Literatura Norvegiană la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, fiind acum masteranda aceleași facultăți cu specializarea Comunicare Multilingvă și Multiculturală. Am iubit dintotdeauna educația poporului italian, buna-cuviință de care oamenii dau necontenit dovadă. Simțul comun dezvoltat și o etică a relaționării atât de fină m-au făcut să îmi doresc să fiu la fel, cu atât mai mult văzând că în țara noastră o astfel de pedagogie atât de firească pentru evoluția unui copil este, de cele mai multe ori, un lux de care puțini au parte.

Intrând în mediul Montessori m-am regăsit din prima clipă, fiind conștientă că valoarea pe care o are fiecare copil este adusă la lumină printr-o educație responsabilă și asumată, care pornește, mai presus de toate, de la educarea sinelui. Am ales să fac parte din echipa Transilvania Montessori pentru a aplica conștient ceea ce Maria Montessori a lăsat ca moștenire, dorindu-mi să fiu un sprijin susținut pentru cei mici care au nevoie de toată susținerea și dăruirea noastră.

Raluca TăbăcaruCo-educator 1-3 ani

Sunt masterandă a programului Terapia Limbajului și Audiologie Educațională, din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, după absolvirea în paralel a specializărilor Psihopedagogie Specială și Administrație Europeană, Facultatea de Studii Europene. Îmi place să adresez oamenilor întrebarea „Ce te-a făcut să zâmbești astăzi?” și în timp, am realizat că răspunsul propriu constant la această întrebare era „copiii”, care prin unicitatea și naturalețea lor ne arată că este nevoie să respectăm ritmul propriu al fiecăruia dintre noi și să susținem motivația intrinsecă.

Luând ulterior contact cu filosofia Montessori, am remarcat că printre pilonii metodei se numără și aceste principii. Mă aliniez cu principiul psihologiei pozitive care susține că centrele de învățământ nu au doar menirea de a instrui copiii din punct de vedere cognitiv, cât și mai mult din punct de vedere social și emoțional, pentru a înțelege mai bine lumea, dar și pe sine înainte de achiziționarea oricăror alte cunoștințe.

Cred în trasarea unei relații bazate pe respect și încredere în cadrul procesului educațional, care să faciliteze învățarea bidirecțională, fiind și o sursă de cunoaștere și autocunoaștere. Valorile proprii fiind congruente cu cele ale pedagogiei Montessori, precum și dorința de a fi parte dintr-o echipă care prioritizează și valorifică potențialul unic al fiecărei persoane, într-un mediu cu multe motive de a zâmbi, au facilitat alegerea comunității Montessori Transilvania.

Emanuela HaleCo-educator 1-3 ani

Sunt Emanuela Hale, absolventă a Universității “Babeș -Bolyai” Cluj Napoca, Facultatea de Litere, specializarea Limba și Literatura Italiană, Limba și Literatura Spaniolă.

Prima experiență cu această lume deosebită a copiilor am avut-o în timpul liceului de Asistență Socială, studii făcute în Italia, unde am participat la diverse proiecte de voluntariat, atât în grădinițe, cât și în centre pentru copii cu nevoi speciale. În urma acestor experiențe am înțeles rolul esențial pe care îl are educația copiilor începută la vârste fragede și, mai ales, importanța educatorului în modelarea primilor pași ai acestora.

Pentru mine această profesie este nobilă deoarece îmi oferă oportunitatea de a pătrunde în universul copiilor, ființe inocente și sensibile, prin intermediul cărora pot rememora această frumoasă etapă a vieții și, totodată, pot contribui la evoluția acestora.

Cred cu tărie în ideea că faptele și acțiunile noastre sunt cele care ne definesc, de aceea cuvintele prin care mă voi defini se vor materializa în relația cu marea comunitate din care voi face parte, reprezentată de copii, părinți și colegi.

Sunt un om care se adaptează ușor la situații inedite. Am respect față de cei din jur, indiferent de vârstă și statut și mă consider responsabilă și asumată, fără să am tendința de a judeca pe cineva prin prisma aparențelor. Sunt o fire sensibila, dar și puternică pentru că am depus eforturi să mă autodepășesc profesional prin pregătirea intelectuală, însă fără să apelez vreodată la compromisuri.

Cred în bunătatea și în frumusețea oamenilor și de aceea pentru mine să fac parte din echipa Montessori Transilvania este o onoare și o provocare, ce știu că îmi va aduce mie și sper și celor cu care voi colabora o mare bucurie și satisfacție.

Patricia HodoșCo-educator 1-3 ani

După absolvirea Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, am decis să plec într-un program de voluntariat de 10 luni al Corpului European de Solidaritate în Spania, cu dorința de a-mi căuta un drum în viață cu care să rezonez mai mult.

Acolo am avut șansa și provocarea de a preda engleză prin metode cât mai interactive, iar astfel mi-am dat seama că vreau să descopăr și mai mult lumea pedagogiei. Găsesc o mare bucurie și împlinire în a împărtăși cunoștințele și experiențele mele cu oamenii din jurul meu, dar mai ales în a învăța unii de la alții. În acest sens, copiii îmi duc această bucurie la un cu totul alt nivel. Mereu am simțit o iubire și admirație aparte pentru aceștia, iar încă din timpul liceului, am coordonat grupuri de copii în numeroase tabere educaționale de vară, în calitate de voluntar. 

Toate aceste experiențe m-au ajutat să îmi dau seama că vreau să am un impact pozitiv asupra societății în care trăiesc, să caut mereu modalități de a ajuta și a contribui la crearea unei lumi mai bune. Astfel, consider că pedagogia Montessori este mediul ideal unde pot să aplic aceste valori și unde pot să contribui la educarea armonioasă a unor copii independenți, creativi și încrezători în ei înșiși, care mai departe vor modela lumea. 

Dacă mie copiii îmi oferă bucurie, așa vreau și eu să fac parte dintr-o comunitate ce le oferă lor ghidarea necesară către bucuria de a descoperi lumea exterioară, dar și interioară. Cred cu adevărat că am găsit această comunitate la Montessori Transilvania.

Daria ȘerbanCo-educator 1-3 ani

Studentă a Facultății de Construcții, secția Inginerie Civilă în cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, am sprijinit încă din primii ani de facultate familii care au avut nevoie de ajutor în rutinele zilnice ale copiilor lor. Mi-a atras atenția și mi-a plăcut filozofia Montessori în care copilul este cel care ne ghidează înspre propriile interese, iar noi adulții suntem acolo pentru a-i oferi siguranța de care are nevoie și pentru a-i pregăti mediul de care are nevoie pentru dezvoltarea sa.

Sunt o fire răbdătoare, înțelegătoare, creativă și cu multă energie pe care îmi doresc să o pot împărți și copiilor cu care interacționez.

Teodora DîrleaCo-educator 1-3 ani

Am absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, secția Psihologie și masteratul de Psihologie Clinică si Psihoterapie. 

Încă din perioada liceului mi-am dorit să lucrez cu copiii, astfel că m-am implicat în diverse proiecte de voluntariat în cadrul unor centre pentru copii cu autism, orfelinate și grădinițe. M-a fascinat acest univers al copiilor atât de uimitor, autentic și plin de inocență. 

Am ales să lucrez într-un mediu Montessori deoarece valorifică potențialul nemărginit al copiilor și le susține drumul spre independență. 

Sunt fericită să îi pot însoți pe copii în călătoria cunoașterii, o experiență în care sădim dragostea pentru învățare , dezvoltăm stima de sine, motivația intrinsecă și nu în ultimul rând, starea de bine. 

Cred cu tărie că un mediu potrivit pentru copii îi poate provoca să devină cea mai bună variantă a lor. Alături de o comunitate bazată pe respect, onestitate și dragoste pentru educație putem oferi tot ceea ce este mai bun pentru copii. 

Mediu 3-6 ani

Anamaria TanțăuEducator 3-6 ani

Sunt educatoare de 20 de ani și  asta am dorit să  fiu dintotdeauna. Îmi  place să lucrez cu copiii și am încercat mereu să  mă  dezvolt ca și  cadru didactic pentru a oferi copiilor ceea ce merită, adică totul. 

Montessori pentru mine este o revelație. Mă învață cum să-i ajut pe copii să-și  deschidă aripile ca să zboare cu încredere către viață. Am început cursul Montessori la Institutul Montessori din Praga și cu fiecare zi care trece sunt tot mai încântată de felul în care această pedagogie ajută copilul  să se descopere și să-și  valorizeze propria personalitate.  

Bianca SoponEducator 3-6 ani

Dintotdeauna mi-a plăcut și mi-am dorit să lucrez cu și împreună cu copiii. Am absolvit Facultatea de Psihologie și știinte ale educatiei și masteratele de Consiliere și intervenții în dezvoltarea umana și Psihoterapie. Din timpul facultății am început să lucrez cu copii prin intermediul voluntariatelor și al modulului pedagogic, iar timp de trei ani am lucrat ca și psiholog cu copii și adolescenți.

Îmi sunt foarte dragi copiii și văd în fiecare moment alături de ei șansa de a învăța câte ceva împreună cu ei, și în special de la ei.

Am ales să fac parte din echipa Montessori Transilvania fiindcă simt ca această pedagogie este puternic congruenta cu stilul meu personal, dar si cu credințele și valorile mele legate de educație și învățare: și anume respectul, empatia, ordinea și echilibrul, dar si grija față de propria persoană, față de ceilalți, dar și față de mediul în care trăim. Cred cu tărie că din această comunitate copiii pot ieși cu încredere, iubire și independență spre toate frumusețile sau provocările pe care viața le va aduce în călătoria lor.

Daniela ManCo-educator 3-6 ani

Sunt absolventă a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca. În cadrul Facultății de Arte Plastice am dobândit Modulul Pshio-Pedagogic. Educația plastică mi-a oferit și lărgit orizonturile.

Am avut ocazia pe parcursul anilor de după finalizarea studiilor să lucrez atât ca și Graphic Designer, Restaurator cât și ca Educator Montessori, unde am avut ocazia să lucrez în medii dinamice și interactive.

Am dobândit capacitatea de a relaționa și a soluționa lucrurile într-un mod transparent, punctual și eficace, de a fi empatică și a mă apleca înspre nevoile celorlalți, de a construi împreună, de a avea o bună atenție distributivă și nu în ultimul rând, de a avea răbdare și satisfacție în tot ceea ce înseamnă cunoaștere și deschidere spre inovație.

De ceva timp, regăsesc pedagogia Montessori ca o soluție pentru sistemul actual de învățământ, fapt pentru care îmi și doresc să fiu parte a acestui proiect de educație axat și centrat pe nevoile actuale ale copiilor.

Consider că atât cunoștințele mele anterioare din timpul studiilor, cât și ce am învățat în ultimii ani legat de alternativa Montessori se îmbină armonios înspre a fi un bun sprijin în dezvoltarea copilului.

Sunt fascinată și cred în acest demers educațional al Mariei Montessori care este la fel de actual și astăzi, ca și atunci când a fost structurat. De asemenea, îmi doresc să contribui la a clădi noi orizonturi pentru generația de azi, prin toate pârghiile posibile.

Petruța BathoriCo-educator 3-6 ani

Am 39 de ani și sunt absolventă a facultății de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicării, secția Jurnalism.

Am o legatură personală și specială cu pedagogia Montessori de mai bine de 10 ani. Sunt mama a doua fete de 12, respectiv 13 ani. Ca orice părinte preocupat pentru a crește un adult cît mai echilibrat și bine ancorat în lumea reală, am căutat pedagogii care să implinească nevoile copilului in cel mai tandru, liber si echilibrat mod, dar in acelasi timp cât mai aproape de instinctele mele native. Astfel, am descoperit pedagogia Montessori, pe care am aplicat-o și o aplic în familie, în educația timpurie pe care copiii mei au primit-o înafara casei – respectiv grădiniță.

Timp de 6 ani am fost voluntar în 2 grădinițe Montessori, iar acum am decis să-mi urmez instinctul și visul din copilărie, astfel să mă dedic exclusiv copiilor, ca unica activitate profesională. Sunt o fire veselă, empatică, activă și creativă, ador cărțile și drumețiile în natură și mă regăsesc atât de mult în preajma copiilor și în activitățile cu ei!

Mă bucur să pot face parte din comunitatea Montessori Transilvania și abia aștept să redescopăr lumea prin ochii fiecărui copil din preajma mea, dar și să ofer dragoste și sprijin nevoilor lor.

Mediu 6-12 ani

Mirela AchimÎnvățător 6-12 ani

Sunt absolventă a Facultății de Istorie și Filosofie, specializarea Istorie, precum și a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar,  în cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.  

Cred că educația este un mijloc de a combate sărăcia, inegalitatea, comportamentul antisocial și alte neajunsuri ale societății și mai mult cred în cuvintele Mariei Montessori care spunea că educația este una din căile de „ridicare a omenirii”. De aceea am ales să urmez în ultimii doi ani această pedagogie și să sprijin creșterea și formarea copiilor în această alternativă educațională. 

Adina PașcalăuÎnvățător 6-12 ani

Sunt licențiată în Informatică (UBB) și Comunicare & Relații Publice (UBB), cu master în Multimedia Interactivă în cadrul Facultății de Teatru și Film (UBB).

De 15 ani lucrez în industria IT, ca programator, coordonator de echipe și coordonator de proiecte. Atât ca mamă de doi băieți, cât și ca adult preocupat de propria dezvoltare cred în educație ca fiind unicul mod sustenabil prin care putem aduce schimbare în bine. Cred în școală, studiu și muncă. Din acest motiv am început cursul de Pedagog Montessori 6-12 ani, în vara anului 2019, la Institutul Montessori din Zurich, Elveția.

Pe lângă ceea ce cursul Montessori mă învață, doresc să promovez programarea, gândirea analitică și computațională ca activități interdisciplinare de explorare, activități care le pot crește copiilor atât abilitățile cognitive, cât și cele social-emoționale. Obiectivul meu este ca prin programare și într-un mod ludic să putem determina implicarea și interesul viitorilor tineri în calitate de producători de tehnologie, și nu doar consumatori. Printr-o abordare bazată pe proiecte, vom urmări integrarea programării în alte domenii curriculare precum matematică, limbaj, științele naturii, inginerie și arte.

Lena ChilariCo-învățător 6-12 ani

Numele meu este Lena Chilari și sunt poetă premiată atât în România, cât și în Republica Moldova. Sunt dublă licențiată în Limba și Literatura rusă și Literatură comparată și universală, iar acum sunt masterandă în anul II la Masterul de Istoria Imaginilor – Istoria Ideilor la Facultatea de Litere, UBB Cluj.

Iubesc enorm copiii și consider că ei sunt viitorul nostru, iar vârsta de 6-12 ani constituie perioada-cheie pentru stabilirea unor cunoștințe academice, și mai ales, pentru clădirea unei baze de inteligență emoțională. Sunt adepta deschiderii emoționale și creative, a corectitudinii limbajului scris și vorbit, dar și a poeticizării și a explorării individuale.

Cred în afecțiunea și în bunătatea umană, dar și în stabilirea unor sarcini exacte și a exercitării acestora. M-am alăturat școlii Montessori Transilvania pentru metodele educaționale excepționale și pentru iubirea și grija manifestată față de fiecare copil în parte pe care le-am observat aici și la care consider că pot contribui și eu. Împreună putem construi, într-adevăr, o lume mai bună!

Pentru școală, ciclul primar, colaborăm și cu specialiști în muzică, limbi străine (engleză și germană), sport. Copiii de 9-12 ani lucrează de asemenea cu profesori de limba si literatura română, matematică și științe.

Ana-Maria Deliu Prof. Limba engleză

Sunt dublu specializată în Literatură universală și comparată și Limba și literatura engleză, în cadrul Facultății de Litere de la Universitatea Babeș-Bolyai, precum și în științele educației, prin Programul de formare Psihopedagogică în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, la aceeași universitate. În prezent, pe lângă activitatea didactică, sunt unul dintre editorii principali ai unei reviste academice cu profil în engleză și traduc studii culturale din engleză în română. 

Pregătirea pe care o ofer întrunește standardele Cambridge pe cele patru paliere de însușire a limbii engleze: ascultare, citire, vorbire și scriere, în ritmul recomandat de specialiști. În activitățile cu copiii, pun accentul pe conversație, pentru o însușire cât mai firească și practică a limbii engleze. Pentru a susține atenția copilului, folosesc materiale multimedia (text, imagini, film, audio) cu conținut atractiv și educativ, atunci când este posibil. Mai mult, voi ține întotdeauna cont de ritmul, nevoile și interesele fiecărui copil în parte și voi adapta activitățile la nevoie. 

În special lecțiile de engleză cu cei mici (6-9 ani) integrează simțurile, mișcările corporale și orientarea în spațiu în procesul de învățare, prin exerciții de tipul „show me” („arată-mi”), jocuri cu comenzi în limba engleză sau dans ghidat în limba engleză. 

Accentul pe care îl folosesc este Advanced RP (forma contemporană de pronunție „standard” britanică), dar toate accentele sunt binevenite și încurajate. La exercițiile de ascultare, copiii vor fi expuși la diverse accente, pentru a răspunde provocărilor globale actuale, în care comunicarea în limba engleză este primordială. 

Îmi doresc ca fiecare copil să se simtă ascultat și încurajat să comunice în limba engleză. Fiecare greșeală este tratată ca moment de învățare și fiecare încercare este celebrată prin cuvinte de afirmare. 

Adina DobreProf. Limba germană

Numele meu este Adina Dobre, m-am născut în Sighişoara, iar în Cluj-Napoca am urmat cursurile Facultății de Litere, secția română-germană şi masteratul în cadrul aceleiaşi facultăți. Din anul 2008 lucrez cu preşcolari, şcolari şi adulți şi încerc să aduc limba germană mai aproape de fiecare prin jocuri, cântece, poezii, poveşti. Limba germană, ca de altfel orice limbă străină, este o sursă inepuizabilă de surprize, mereu avem câte ceva de învățat, tocmai de aceea vom încerca împreună să-i pătrundem tainele.

Andra MalinaProf. Matematică

Numele meu este Andra Malina, am 23 de ani și sunt absolventă a Facultății de Matematică și Informatică, UBB Cluj-Napoca și a Programului de formare Psihopedagogică în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, la aceeași universitate. În prezent sunt masterandă în anul 2, secția “Matematici Avansate” în cadrul aceleiași facultăți.

Sunt o fire deschisă, sociabilă și răbdătoare. Încă din copilărie, visul meu a fost acela de a preda Matematica, iubesc provocările din acest domeniu și mai ales, iubesc să îi ajut și pe ceilalți să deslușească tainele Matematicii.

Mă bucur că fac parte din echipa Montessori, deoarece cred în toate valorile pe care le promovează: respect, colaborare, integritate, perseverență, generozitate.

Ana-Maria DeliuProf. Limba și literatura română

Sunt absolventă a Facultății de Litere de la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și a Programului de formare Psihopedagogică în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, la aceeași universitate. Am absolvit, de asemenea, un masterat interdisciplinar (Istoria imaginilor – istoria ideilor) și în prezent sunt doctorandă la UBB, cu o teză despre legăturile dintre ecologie și literatură.

Mă bucur pentru șansa de a lucra la o școală în ale cărei valori cred: respectul pentru autonomia copilului, grija pentru a nutri curiozitățile creative ale fiecărui copil în parte, atenția acordată dezvoltării individuale și crearea unui mediu în care libertatea de explorare primează.

Îmi doresc ca fiecare copil cu care lucrez să (se) cunoască mai bine pe sine și lumea înconjurătoare prin intermediul literaturii, dar și să poată să își exprime gândurile astfel formate într-un mod elocvent și corect din punct de vedere gramatical. Concret, îmi propun să lucrez cu copiii pe trei paliere: 1) înțelegerea diverselor tipuri de texte literare, 2) abilitatea de a-și exprima gânduri și opinii despre lecturile parcurse, precum și 3) cultivarea cunoștințelor gramaticale și lingvistice care îi vor ajuta să comunice convingător aceste reflecții.

Folosesc un curriculum și o selecție de metode care integrează atât programa școlară în vigoare, cât și instrumente din studiul literaturii universale, în acord cu ritmurile de învățare ale fiecărui copil în parte.

Mihai Marenciuc Prof. Muzică

Eu sunt Mihai, saxofonist și pianist, absolvent al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima, secția Pedagogie Muzicală.

Pentru mine muzica reprezintă o formă de expresie a emoțiilor prin intermediul limbajului muzical. Această artă socială contribuie atât la sensibilizarea și cultivarea simțului estetic cât și la dezvoltarea capacităților intelectuale. În opinia mea copiii au nevoie de educație muzicală în primul rând pentru a discerne complexitatea universului sonor și în al doilea rând pentru a-și dezvolta memoria auditivă.