Credem cu tărie în proverbul african: It takes a village to raise a child (”Este nevoie de un sat întreg să crești un copil.”). Ne dorim ca împreună cu dvs. să creăm această comunitate, să ne sprijinim reciproc în formarea și dezvoltarea unei generații echilibrate emoțional, cooperante, dornică să clădească un viitor mai bun, aproape de natură și împreună cu semenii săi.
Cum putem construi comunitatea?
Copilul se plimbă pe un pod al încrederii construit între unitatea de învățământ și părinți, așa cum John Snyder în cartea sa Tending the Light amintește. Cu cât acest pod este mai puternic, cu atât copilul va avea încredere să pășească, să meargă și în cele din urmă să zburde pe acest pod al dezvoltării.
Dar cum putem clădi un pod puternic?
În primul rând avem nevoie de încredere. Noi, cei de la Montessori Transilvania, suntem preocupați să asigurăm starea de bine a copiilor academic, emoțional, fizic, social și mental și avem convingerea că prin profesionalism și susținere reciprocă vom reuși să facem acest lucru. Având ca scop comun bunăstarea și binele copilului, avem datoria reciprocă de a clădi încrederea, iar pentru asta ne bazăm pe comunicare transparentă și cu respect. Credem că orice problemă s-ar ivi o putem soluționa prin comunicare, comunicare care va duce la luarea celor mai bune decizii. Apreciem implicarea dvs. în a oferi sugestii, recomandări sau idei. Respectul este de asemenea extrem de important în a fortifica acest pod și a construi o structura de rezistență durabilă, care să facă față oricăror furtuni.
Cum putem susține comunitatea?
Ca orice construcție realizată pe termen lung, și podul pe care se plimbă copilul dintre Montessori Transilvania și familia sa are nevoie de întreținere pentru a nu se ivi fisuri sau pagube iremediabile. Ce putem face pentru a întreține acest pod? Mai jos sunt câteva idei:
- Împărtășirea valorilor comune
- Comunicare deschisă și asertivă
- Participarea la întâlnirile și evenimentele comunității: discuții periodice, evenimente copii-părinti, seminarii
- Participarea activă în luarea deciziilor care privesc comunitate
- Implicarea activă în rezolvarea unor nevoi ale comunității și cauze diverse: amenajare spațiu, ateliere, organizare tabere și excursii